Science in Transition

Introductie

Zoals bekend wordt er op dit moment ongelooflijk veel wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in een groot aantal verschillende tijdschriften. Voor een arts wiens dag volgeboekt is met patiëntenzorg is het eigenlijk niet te doen om de ontwikkelingen op zijn vakgebied bij te houden. Zelfs voor wetenschappers die dag-in-dag-uit met wetenschap bezig kunnen zijn, is het geen eenvoudige taak om op de hoogte te blijven van alle nieuwe wetenschappelijke informatie.

Veel van wat er gepubliceerd wordt, heeft maar een kleine nieuwswaarde. Dat er toch een aparte publicatie aan zo’n klein item gewijd wordt heeft onder andere te maken met het feit dat onderzoekers beoordeeld worden op het aantal publicaties dat ze op hun naam hebben staan. Hoe meer, hoe beter. Een aantal wetenschappers probeert deze problematiek onder de aandacht te brengen en pleit voor verandering van het systeem. Het initiatief van deze wetenschappers heet “Science in Transition”.  Prof. Frank Miedema, de decaan van onze opleiding, is één van de initiatiefnemers. Op de website van Science in Transition is meer informatie over dit onderwerp te vinden.

Utrechtse wetenschappers leveren een belangrijke bijdrage aan de discussie over Science in Transition. Recente artikelen, zoals “Redefine Excellence, Fix incentives to fix science” van Rinze Benedictus en Frank Miedema en “Lost in the citation valley” van
Gerard Pasterkamp, Imo Hoefer & Berent Prakken zijn te vinden via de externe links.

Academische vorming, professionaliteit, studiereflectie